ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Με τις πλάτες της κυβέρνησης και συλλήψεις συνδικαλιστών συνεχίστηκε χτες η προσπάθεια να σπάσει η απεργία | Στο κενό οι αντεργατικές μεθοδεύσεις, συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι
Κατάληξη του σκηνικού που στήθηκε στην πύλη του εργοστασίου, με τις πλάτες κυβέρνησης και αστυνομίας, ήταν οι συλλήψεις του Γιάννη Φραγγίδη (δείτε το βίντεο), προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), και του Γιάννη Νιβορλή (δείτε το βίντεο), αναπληρωτή γραμματέα της ΠΟΕΕΠ, προέδρου της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας και μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Για μια ακόμα φορά κράτος και Δικαιοσύνη στάθηκαν στο πλευρό της εργοδοσίας κατ' εντολή της κυβέρνησης, προκειμένου να χτυπήσουν την απεργία των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και να μπάσουν στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Οι εργαζόμενοι διανύουν την 4η βδομάδα επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, απαιτώντας ανάκληση των 15 απολύσεων που έκανε η εργοδοσία και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες και να αποσυρθούν οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί, να σταματήσουν η αστυνομοκρατία και η εργοδοτική τρομοκρατία.
Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και απαιτούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους (βλ. αναλυτικά στο σχετικό θέμα).
Από νωρίς το πρωί χτες πήραν θέση οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Πιο ενισχυμένες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, με δύο κλούβες των ΜΑΤ, τρία ανακριτικά οχήματα, καθώς προετοιμάζονταν συλλήψεις, δυνάμεις της ΟΠΚΕ και ασφάλεια.
Λίγο πριν τις 9 π.μ. έφτασε το λεωφορείο που μετέφερε τους λιγοστούς απεργοσπάστες, με επικεφαλής τρία διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης.
Ανάμεσά τους οι πέντε «γνώριμοι» που πηγαινοέρχονταν με τα αυτοκίνητα των διευθυντών τις προηγούμενες μέρες, προϊστάμενοι, υπάλληλοι των γραφείων και οι 7 εργαζόμενοι - «όμηροι» που προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να αντικαταστήσουν τους απολυμένους εργάτες.
Οι απεργοί, μαζί με τους συναδέλφους τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους άλλων κλάδων, συγκροτημένα, πιασμένοι σε αλυσίδα, φώναζαν ασταμάτητα συνθήματα όπως «Μια φωνή, μια γροθιά, ενωμένη εργατιά», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».
Ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται κορναρίσματα στην πίσω πύλη του εργοστασίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης πλησίασε με ταχύτητα τους απεργούς που περιφρουρούσαν την πύλη, μπήκε μέσα στο προαύλιο και βγήκε από την άλλη πύλη, για να βρεθεί στην πλάτη του βασικού όγκου των εργατών.
Οι απεργοί άνοιξαν χώρο για να περάσει με το όχημά του, όμως εκείνος επιδεικτικά σταμάτησε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και βγήκε μπροστά τους για να μπάσει μέσα τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Για αρκετή ώρα ο διευθύνων σύμβουλος μπαινόβγαινε και κυκλοφορούσε ανάμεσα στους απεργούς, προκαλώντας τους. Στην πραγματικότητα επεδίωκε να προκαλέσει ένταση και συλλήψεις. Οι απεργοί και σε αυτές τις προκλήσεις απαντούσαν με συνθήματα και κρατώντας τα χέρια ψηλά απέτρεπαν την εξέλιξη του σκηνικού έντασης που ήθελε να στήσει.
Τα διευθυντικά στελέχη με ύφος «επιτελάρχη» απαιτούσαν από την αστυνομία να επέμβει. Τελικά λίγο μετά τις 11 π.μ. η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, προφανώς κατ' εντολή της κυβέρνησης, ικανοποίησε το αίτημα της εργοδοσίας και έδωσε εντολή για συλλήψεις με βάση το άρθρο 330 του ΠΚ για παράνομη βία, εφόσον οι απεργοί δεν επέτρεπαν την είσοδο του απεργοσπαστικού μηχανισμού στο εργοστάσιο.
Αρχικά συνελήφθη ο Γιάννης Φραγγίδης και στη συνέχεια ο Γιάννης Νιβορλής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με τα ανακριτικά οχήματα της αστυνομίας στο ΑΤ Σίνδου. Στο ίδιο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκε λίγο αργότερα, αλλά με συμβατικό όχημα της Ασφάλειας, και ο διευθύνων σύμβουλος της «Μαλαματίνας», μετά από μήνυση που κατέθεσαν απεργοί για άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας σε βάρος τους.
Συνεχίζοντας την τρομοκρατική πρακτική, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας κατέθεσε μηνύσεις για δήθεν άσκηση βίας, απειλών και εξύβρισης σε βάρος των δύο ήδη συλληφθέντων και άλλων οκτώ εργαζομένων της επιχείρησης, ανάμεσα στους οποίους ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Πωλητών. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα.
Στις 2 μ.μ. αποσύρθηκε ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και μαζί του οι αστυνομικές δυνάμεις.
Στο πλευρό των απεργών από τα χαράματα βρέθηκαν εργατικά σωματεία και συνάδελφοί τους εργαζόμενοι του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών και άλλων κλάδων, όπως των Οικοδόμων, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, του Μετάλλου, του Επισιτισμού - Τουρισμού κ.λπ., και με παρεμβάσεις τους απαιτούσαν να σταματήσει η τρομοκρατία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Για άλλη μια μέρα έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους με την παρουσία τους και κάλεσαν να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» πρέπει και θα βγουν νικητές.
Στη διάρκεια της ημέρας εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων έφερναν υλική βοήθεια και νερά στους απεργούς.
Οι Σύλλογοι Φοιτητών Μαθηματικού, Γεωλογίας, Βιολογίας, Φυσικού, Χωροταξίας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Παιδαγωγικού, Αγγλικού, Φαρμακευτικής, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Δημοσιογραφίας - ΜΜΕ και ΣΟΦΕΘ ανέλαβαν την πρωτοβουλία με τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας, για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.
«Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, παίρνουμε δύναμη από την αλληλεγγύη των εργαζομένων, η νίκη για εμάς είναι μονόδρομος», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Ριζοσπάστης και video από τον 902.