Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»: Παλικαρίσια μάχη απέναντι σε εργοδοσία και δυνάμεις καταστολής

 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

Παλικαρίσια μάχη απέναντι σε εργοδοσία και δυνάμεις καταστολής

Με τις πλάτες της κυβέρνησης και συλλήψεις συνδικαλιστών συνεχίστηκε χτες η προσπάθεια να σπάσει η απεργία | Στο κενό οι αντεργατικές μεθοδεύσεις, συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι

Ακόμα πιο πεισμωμένοι και αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, με 24ωρες απεργίες έως και τις 21/8, οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα», στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι χτες για άλλη μια φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία και την καταστολή.

Κατάληξη του σκηνικού που στήθηκε στην πύλη του εργοστασίου, με τις πλάτες κυβέρνησης και αστυνομίας, ήταν οι συλλήψεις του Γιάννη Φραγγίδη (δείτε το βίντεο), προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), και του Γιάννη Νιβορλή (δείτε το βίντεο), αναπληρωτή γραμματέα της ΠΟΕΕΠ, προέδρου της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας και μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Για μια ακόμα φορά κράτος και Δικαιοσύνη στάθηκαν στο πλευρό της εργοδοσίας κατ' εντολή της κυβέρνησης, προκειμένου να χτυπήσουν την απεργία των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και να μπάσουν στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Οι εργαζόμενοι διανύουν την 4η βδομάδα επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, απαιτώντας ανάκληση των 15 απολύσεων που έκανε η εργοδοσία και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες και να αποσυρθούν οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί, να σταματήσουν η αστυνομοκρατία και η εργοδοτική τρομοκρατία.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν, όπως και κάθε μέρα, δεκάδες συνάδελφοί τους εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, αλλά και φοιτητές. Δίπλα τους στάθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και απαιτούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους (βλ. αναλυτικά στο σχετικό θέμα).

Στημένο σκηνικό

Από νωρίς το πρωί χτες πήραν θέση οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Πιο ενισχυμένες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, με δύο κλούβες των ΜΑΤ, τρία ανακριτικά οχήματα, καθώς προετοιμάζονταν συλλήψεις, δυνάμεις της ΟΠΚΕ και ασφάλεια.

Λίγο πριν τις 9 π.μ. έφτασε το λεωφορείο που μετέφερε τους λιγοστούς απεργοσπάστες, με επικεφαλής τρία διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης.

Ανάμεσά τους οι πέντε «γνώριμοι» που πηγαινοέρχονταν με τα αυτοκίνητα των διευθυντών τις προηγούμενες μέρες, προϊστάμενοι, υπάλληλοι των γραφείων και οι 7 εργαζόμενοι - «όμηροι» που προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να αντικαταστήσουν τους απολυμένους εργάτες.

Οι απεργοί, μαζί με τους συναδέλφους τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους άλλων κλάδων, συγκροτημένα, πιασμένοι σε αλυσίδα, φώναζαν ασταμάτητα συνθήματα όπως «Μια φωνή, μια γροθιά, ενωμένη εργατιά», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».

Ο Γιάννης Φραγγίδης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι τα διευθυντικά στελέχη μπορούν να μπουν και να βγουν ό,τι ώρα θέλουν, αλλά δεν θα επιτραπεί η είσοδος στον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Επιπλέον κάλεσε τους εργαζόμενους που εμφανίστηκαν μαζί με τα στελέχη της εργοδοσίας να σταθούν στο πλευρό των απεργών, στον αγώνα για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Να μην επιτρέψουν να τους χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για το σαρωτικό χτύπημα που ετοιμάζει, με το κλείσιμο τμημάτων, πρόσθετες απολύσεις και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται κορναρίσματα στην πίσω πύλη του εργοστασίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης πλησίασε με ταχύτητα τους απεργούς που περιφρουρούσαν την πύλη, μπήκε μέσα στο προαύλιο και βγήκε από την άλλη πύλη, για να βρεθεί στην πλάτη του βασικού όγκου των εργατών.

Οι απεργοί άνοιξαν χώρο για να περάσει με το όχημά του, όμως εκείνος επιδεικτικά σταμάτησε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και βγήκε μπροστά τους για να μπάσει μέσα τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Εντολή για συλλήψεις

Για αρκετή ώρα ο διευθύνων σύμβουλος μπαινόβγαινε και κυκλοφορούσε ανάμεσα στους απεργούς, προκαλώντας τους. Στην πραγματικότητα επεδίωκε να προκαλέσει ένταση και συλλήψεις. Οι απεργοί και σε αυτές τις προκλήσεις απαντούσαν με συνθήματα και κρατώντας τα χέρια ψηλά απέτρεπαν την εξέλιξη του σκηνικού έντασης που ήθελε να στήσει.

Τα διευθυντικά στελέχη με ύφος «επιτελάρχη» απαιτούσαν από την αστυνομία να επέμβει. Τελικά λίγο μετά τις 11 π.μ. η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, προφανώς κατ' εντολή της κυβέρνησης, ικανοποίησε το αίτημα της εργοδοσίας και έδωσε εντολή για συλλήψεις με βάση το άρθρο 330 του ΠΚ για παράνομη βία, εφόσον οι απεργοί δεν επέτρεπαν την είσοδο του απεργοσπαστικού μηχανισμού στο εργοστάσιο.

Αρχικά συνελήφθη ο Γιάννης Φραγγίδης και στη συνέχεια ο Γιάννης Νιβορλής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με τα ανακριτικά οχήματα της αστυνομίας στο ΑΤ Σίνδου. Στο ίδιο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκε λίγο αργότερα, αλλά με συμβατικό όχημα της Ασφάλειας, και ο διευθύνων σύμβουλος της «Μαλαματίνας», μετά από μήνυση που κατέθεσαν απεργοί για άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας σε βάρος τους.

Συνεχίζοντας την τρομοκρατική πρακτική, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας κατέθεσε μηνύσεις για δήθεν άσκηση βίας, απειλών και εξύβρισης σε βάρος των δύο ήδη συλληφθέντων και άλλων οκτώ εργαζομένων της επιχείρησης, ανάμεσα στους οποίους ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Πωλητών. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα.

Στις 2 μ.μ. αποσύρθηκε ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και μαζί του οι αστυνομικές δυνάμεις.

Η δύναμη της αλληλεγγύης

Στο πλευρό των απεργών από τα χαράματα βρέθηκαν εργατικά σωματεία και συνάδελφοί τους εργαζόμενοι του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών και άλλων κλάδων, όπως των Οικοδόμων, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, του Μετάλλου, του Επισιτισμού - Τουρισμού κ.λπ., και με παρεμβάσεις τους απαιτούσαν να σταματήσει η τρομοκρατία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Για άλλη μια μέρα έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους με την παρουσία τους και κάλεσαν να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» πρέπει και θα βγουν νικητές.

Στη διάρκεια της ημέρας εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων έφερναν υλική βοήθεια και νερά στους απεργούς.

Οι Σύλλογοι Φοιτητών Μαθηματικού, Γεωλογίας, Βιολογίας, Φυσικού, Χωροταξίας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Παιδαγωγικού, Αγγλικού, Φαρμακευτικής, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Δημοσιογραφίας - ΜΜΕ και ΣΟΦΕΘ ανέλαβαν την πρωτοβουλία με τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας, για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

«Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, παίρνουμε δύναμη από την αλληλεγγύη των εργαζομένων, η νίκη για εμάς είναι μονόδρομος», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Ριζοσπάστης και video από τον 902.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΕΙΥΧ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ   Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 9 Σεπτεβρίου 2023, από 8:00 έως   14:00. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Για άλλη μια φορά γίνομαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να προστατέψει τη   ζωή και την περιουσία, ενώ υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στις ταράτσιες σπιτιών. Η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια θεωρεί κόστος τα έργα θωράκισης αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά με αποτέλεσμα κάθε φορά να μετράμε τις πληγές μας και νεκρούς. ‘Εχουν τεραστια ευθύνη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.  Για αυτό ξεκινάμε να μαζεύουμε είδη πρώτους

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ   ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο 10ημερο θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς υπό σκιά. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρηση τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Στο ζήτημα της προστασίας της ζωής δεν χωράνε εκπτώσεις. Δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το Υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση

ΣΕΙΥΧ: υποψηφιότητες για αρχαιρεσίες του Σωματείου

  Εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής ενημερώνουμε τους συναδέλφους,  Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου που αποφάσισε την διεξαγωγή αρχαιρεσιών του Σωματείου για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελικτικής Επιτροπής, αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Χίου και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τις παρακάτω ημερομηνίες: Τετάρτη 15 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Πέμπτη 16 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Παρασκευή 17 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 18 Μαίου 2024 απόΣ 11:00 μέχρι 15:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και από τις 17:00 έως 20:00, στο κοινωνικό γραφείο της Λαγκαδάς  Κυριακή 19 Μαίου 2024 από τις 10:00 έως 12:00, στα Νένητα και στις 18:00 έως 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Όσοι θέλουν να δηλώσουν υποψηφιότητα ατομικά ή οι συνδυασμοί παρατάξεων θα πρέπει να παραδώσου