Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕΙΥΧ: ΕΞΑΓΟΡΑ SUPER MARKET «ΧΑΡΑ» ΚΑΙ «SYNKA» ΣΤΗ ΧΙΟ

 

Χίος 10/06/2022


 ΕΞΑΓΟΡΑ SUPER MARKET «ΧΑΡΑ» ΚΑΙ «SYNKA» ΣΤΗ ΧΙΟ

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΕ


ΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Όλα δείχνουν ότι προχωράει η εξαγορά των «ΧΑΡΑ» και των «SYNKA». Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δεχτούν καμία να υπογράψουν νέα σύμβαση κάτω από πίεση. Έχουν κάθε δικαίωμα να διαβάσουν με ηρεμία τη σύμβαση και να ζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια. Το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου δεν θα ανεχτούμε κανενός είδους πίεση από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους για να υπογράψουν αμέσως. Όλοι οι εργαζόμενοι να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο μας στα τηλέφωνα: 6976570580, 6944721017, 6978250438.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου το προηγούμενο διάστημα είχε πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και οργάνωσης των συναδέλφων, για να προετοιμαστούμε μπροστά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει. Τους εργαζόμενους δεν πρέπει να τους  απασχολεί  ποιος θα είναι ο αγοραστής επιχειρηματίας, μιας και για μας όλα τα αφεντικά για να εξασφαλίσουν τη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους κάνουν τα πάντα σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Έχετε εμπειρία άλλωστε πριν περίπου δέκα χρόνια με τις αλλαγές στις συμβάσεις σας και τις απολύσεις. 

Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο έχουν γίνει πολλές αγοραπωλησίες και η προοπτική γενικά είναι η συγκεντροποίηση του λιανικού εμπορίου σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ ακόμα είναι έντονο το μικρό λιανεμπόριο. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία και στο νησί μας με τις αλλαγές ιδιοκτησίας σε «Βερόπουλο», «Key Food», «Λεβίδη», «Βιδάλη», αλλά και πανελλαδικά. Τέτοιες εξαγορές δεν γίνονται παραδεισένια για τους εργαζόμενους. Ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει ακριβά και ο αγοραστής φθηνά. Και αυτό γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων μιας και τα υπόλοιπα εγκαταστάσεις, κτίρια κλπ έχουν συγκεκριμένη τιμή. Αυτή που μεταβάλλεται είναι η «τιμή» των εργαζομένων. Όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να αγοράσουν «λευκή» την εταιρία από εργασιακά δικαιώματα.

Αποτελούν στάχτη στα μάτια και εφησυχασμός η δήλωση του «ΧΑΡΑ» ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Η εμπειρία μας τα προηγούμενα χρόνια και αυτή που μας έρχεται από όλη την Ελλάδα δείχνει ότι οι θέσεις εργασίας μας και τα δικαιώματα μας κρατιούνται μόνο με τη συσπείρωσή μας στο Σωματείο, με την οργανωμένη αντίδρασή μας, με τον αγώνα μας. Υπάρχουν οι δυνάμεις και οι δυνατότητες για να σταθούμε εμπόδιο σε περίπτωση αλλαγών. Αυτές κυρίως είσαστε εσείς οι εργαζόμενοι! Με το Σωματείο δίπλα σας και μπροστάρη, με την αλληλεγγύη που θα επιδιώξουμε να εκφραστεί από όλους τους εργαζόμενους.

Μην ξεχνάμε ότι στο ΧΑΡΑ υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι με τις παλιές συμβάσεις εργασίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρού αγώνα που δόθηκε πριν από δέκα χρόνια και κρατήθηκαν μέχρι σήμερα. Ήταν τότε που ουσιαστικά έπεσαν οι μάσκες για το πόσο οικογενειακή επιχείρηση είναι το «ΧΑΡΑ». Αυτή όμως στήθηκε στις πλάτες των εργαζομένων και μόνο. Γιατί όσο και να δουλέψει κάποιος, δεν μπορεί να φτάσει να έχει τζίρο σχεδόν 15εκ€ (στοιχεία του 2019) χωρίς να εκμεταλλευτεί άλλους εργαζόμενους.

Το Σωματείο μας θα μπει μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη βλάψει δικαιώματα των εργαζομένων «ΧΑΡΑ» και «SYNKA»έτσι ώστε: 

·         Να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας

·         Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων

·         Διασφάλιση της προϋπηρεσίας και αυξήσεις στους μισθούς 

Χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση, να ενημερώνουμε το Σωματείο. Να μην υπογράψει κανένας εργαζόμενος σε λευκό χαρτί. Να μην υπογράψει κανένας εργαζόμενος χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με το Σωματείο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΕΙΥΧ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ   Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 9 Σεπτεβρίου 2023, από 8:00 έως   14:00. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Για άλλη μια φορά γίνομαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να προστατέψει τη   ζωή και την περιουσία, ενώ υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στις ταράτσιες σπιτιών. Η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια θεωρεί κόστος τα έργα θωράκισης αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά με αποτέλεσμα κάθε φορά να μετράμε τις πληγές μας και νεκρούς. ‘Εχουν τεραστια ευθύνη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.  Για αυτό ξεκινάμε να μαζεύουμε είδη πρώτους

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ   ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο 10ημερο θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς υπό σκιά. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρηση τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Στο ζήτημα της προστασίας της ζωής δεν χωράνε εκπτώσεις. Δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το Υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση

ΣΕΙΥΧ: υποψηφιότητες για αρχαιρεσίες του Σωματείου

  Εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής ενημερώνουμε τους συναδέλφους,  Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου που αποφάσισε την διεξαγωγή αρχαιρεσιών του Σωματείου για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελικτικής Επιτροπής, αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Χίου και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τις παρακάτω ημερομηνίες: Τετάρτη 15 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Πέμπτη 16 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Παρασκευή 17 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 18 Μαίου 2024 απόΣ 11:00 μέχρι 15:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και από τις 17:00 έως 20:00, στο κοινωνικό γραφείο της Λαγκαδάς  Κυριακή 19 Μαίου 2024 από τις 10:00 έως 12:00, στα Νένητα και στις 18:00 έως 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Όσοι θέλουν να δηλώσουν υποψηφιότητα ατομικά ή οι συνδυασμοί παρατάξεων θα πρέπει να παραδώσου