ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2021
ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ
Το Πολυτεχνείο Ζει Στους Αγώνες Του Σήμερα Για Δουλειά-Ζωή Με Δικαιώματα
Συγκέντρωση 17:30 είσοδος Πανεπιστημίου από την πλευρά του ΕΠΑΛ, οδός Μιχάλων
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τα μέλη μας και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του νησιού να λάβουν μέρος την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 στις 17:30 στην είσοδο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από την πλευρά του ΕΠΑΛ στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η αντιδιδακτορική πάλη, ο κοινός αγώνας νεολαίας-εργαζομένων ενάντια στην επιβεβλημένη από την αστική τάξη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα Χούντα, που κορυφώθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε απέναντι σε ένα βάρβαρο, βίαιο καθεστώς που με την στήριξη των ΗΠΑ έμοιαζε πανίσχυρο. Ταυτόχρονα η Χούντα επιχειρούσε με απαγορεύσεις, εξορίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες αγωνιστών συνδικαλιστών να εμποδίσει κάθε προσπάθεια οργάνωσης της αντίστασης και της διεκδίκησης του λαού. Ενώ παράλληλα αξιοποιούσε και μια σειρά αχυρανθρώπων της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα με στόχο να επιβάλλουν την αδράνεια, την απογοήτευση και την μοιρολατρία. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός 6ος στόλος αρμένιζε στις ελληνικές θάλασσες, η χώρα μας λειτουργούσε ως προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επίκαιρα και σήμερα μας δείχνουν ότι σ’ αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για τη διασφάλιση του υπερκέρδους στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι αγώνες μας χρειάζεται να είναι συνεχείς, αδιάκοποι, χωρίς φόβο αλλά με τη σιγουριά και τη δύναμη του δίκιου μας.
Ειδικά αυτή την περίοδο αυτή δεν μπορούμε να συνηθίσουμε στις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε στην ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας με τους νόμους εκτρώματα που μας έχουν φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις, με την ανεργία, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, με τις τρεις διαφορετικές δουλειές, με την μαύρη εργασία. Δεν μπορούμε να συνηθίζουμε την είδηση των πνιγμένων μεταναστών στη θάλασσα του Αιγαίου. Δεν μπορούμε να συνηθίζουμε στην εικόνα των ΝΑΤΟϊκών πλοίων, του πολεμικού οργανισμού που έχει ματοκυλίσει κάθε γωνιά του πλανήτη.
Για αυτό σήμερα, φωνάζουμε πιο δυνατά «Ψωμί- παιδεία- ελευθερία», δυναμώνοντας το Σωματείο μας με την ενεργή συμμετοχή μας, σπάζοντας στην πράξη τις επιδιώξεις κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας να καταργήσουν συνδικαλιστικές μας ελευθέριες. Μόνο μαζί με το Σωματείο μας και τα άλλα συνδικάτα, που βρίσκονται σε ταξική κατεύθυνση μπορούμε να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να διεκδικήσουμε να μην γίνουν τα σχολεία μας, σχολεία πολλών ταχυτήτων, αλλά και να παρθούν μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία με προσλήψεις στα νοσοκομεία και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
Σήμερα φωνάζουμε ακόμα πιο δυνατά «Έξω αι ΗΠΑ»- «Έξω το ΝΑΤΟ». Ενισχύουμε και δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στα σχέδια της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων διαχρονικά να γίνει η χώρα μας μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση. Το συμφέρον μας είναι με τους λαούς και όχι με τους ανταγωνισμούς των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που μπροστά στα κέρδη τους ισοπεδώνουν χώρες, καταστρέφουν οικογένειες, εξαναγκάζοντάς τους στην προσφυγιά.
Αυτό που απέδειξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, στις φωτιές, στις πλημμύρες, με την αλληλεγγύη τους, με τους νικηφόρους αγώνες τους είναι ότι ο λαός μόνο μπορεί να σώσει το λαό. Έδειξαν ότι μπορούν να κάνουν πέρα δικαστικές αποφάσεις, νόμους και κατασταλτικούς μηχανισμούς. Έδωσαν απάντηση σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να «βάλουν στο γύψο» το εργατικό κίνημα. Απέδειξαν ότι μπροστά στην αποφασιστικότητα, την οργάνωση και τον στοχευμένο αγώνα μπορούν να λυγίσουν ακόμα και τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που μέχρι τώρα φαίνονταν ανίκητοι.
Τα συλλαλητήρια και οι δράσεις των συνδικάτων και της νεολαίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο νησί μας και σ’ όλη την Ελλάδα, μπορούν να αποτελέσουν σταθμούς στην κλιμάκωση του αγώνα, για την δικαίωση των αιτημάτων και διεκδικήσεων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.