Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγωνιστική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Χίου: Κάλεσμα ενότητας προς τους αντιπροσώπους για τις εκλογές του ΕΚΧ

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΚΧ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΑ- ΜΑΖΙΚΑ- ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

          Οι συνάδελφοι στην Αγωνιστική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Χίου όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε μέσα και έξω από τη Διοίκηση του ΕΚΧ να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για όλα τα αντεργατικά μέτρα έφερναν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πρώτα και της ΝΔ σήμερα.

          Μέσα σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια από θέση μειοψηφίας προσπαθήσαμε να θέσουμε αγωνιστικούς και διεκδικητικούς στόχους και προσανατολισμό στο ΕΚΧ. Με τις προτάσεις μας δώσαμε τη δυνατότητα στην πλειοψηφία της Διοίκησης να πάρουν θέση για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την τάξη μας. Ζητούσαμε συχνά να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις αντιπροσώπων και ΔΣ Σωματείων για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για τους νέους νόμους που έρχονται, αλλά κυρίως για να συζητήσουμε, να μεταφέρουμε εμπειρίες μέσα από τους χώρους δουλειάς, να οργανώσουμε την στάση μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε διαχρονικά. Ο δρόμος της «συνεννόησης», του συμβιβασμού με την εργοδοσία, των «κοινωνικών διαλόγων» με τις κυβερνήσεις, που τόσα χρόνια ακολουθούσε και η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Χίου μας βρήκε σταθερά αντίθετους.

          Για τη στάση μας αυτή πολλές φορές δεχτήκαμε επιθέσεις και κακόβουλη κριτική. Δεν κάναμε όμως πίσω. Δεν μας τρόμαξαν ούτε τα εξώδικα των αφεντικών. Η παράταξή μας είναι φτιαγμένη από πολύ σκληρά υλικά για να μας λυγίσουν. Ο αγώνας και το αίμα των προηγούμενων γενιών εργατών πριν από εμάς σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και το δίκιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεών μας μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε τον αγώνα. Κάθε εργάτης σήμερα πρέπει να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα με βάση την πείρα του: Που μας οδήγησε η λογική ότι οι εργάτες μπορεί να κερδίσουν από κοινού με τ’ αφεντικά; Που οδήγησε η λογική της «συνεννόησης» με την εργοδοσία; Όλα αυτά τα χρόνια χειροτέρευε τη θέση μας, αφαιρέθηκαν τα πιο βασικά μας δικαιώματα βήμα-βήμα- με ένα ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων, είτε το σύστημά τους βρίσκονταν σε κρίση είτε σε ανάπτυξη. Όλα τα Κόμματα που κυβέρνησαν υλοποίησαν τις επιταγές του κεφαλαίου:

·                  Να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία, να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή μας σε δουλειές όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες ή το ντελίβερυ.

·                  Να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400€ και 500€, με απλήρωτες υπερωρίες.

·                  Να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό. Παρά τα χαμηλά καταγεγραμμένα κρούσματα στη Χίο σε αυτή τη φάση, παραμένουμε απροστάτευτοι από την πανδημία με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχεδόν ανύπαρκτη, με το Νοσοκομείο υποστελεχωμένο. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.

·                  Το εισόδημα μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, ηλεκτρικού, τηλεφώνου και internet, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη.

·                  Τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες.

·                  Το νησί μας να ετοιμάζεται να γίνει φυλακή για χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το προηγούμενο διάστημα μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους δώσαμε πανελλαδικά μάχη για να μην περάσει ο νόμος Χατζηδάκη. Σήμερα και πάλι μπαίνουμε μπροστά για να προειδοποιήσουμε όλους τους συναδέλφους για το τι έρχεται με τον ν. 4808/2021  έκτρωμα του Χατζηδάκη, που οδηγεί:

·                  στην κατάργηση του 8ωρου και της αμοιβής των υπερωριών, επιβάλει την ατομική σύμβαση ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία του συνδικάτου, επιβάλει την απλήρωτη δουλειά και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

·                  Απελευθερώνει τις απολύσεις. Δίνει το πράσινο φως για να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από προσωπικό, αφού θα μπορούν να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους περισσότερες ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

·                  τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου – αυτοαπασχόλησης (όπως επιχειρήθηκε να συμβεί με τους διανομείς της E- FOOD) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα).

·                  στη μονιμοποίηση του άθλιου καθεστώτος της τηλεργασίας όπου ο εργαζόμενος είναι 24 ώρες το 24ωρο stand by, ενώ παρά τις “διακηρύξεις” τα έξοδα της τηλεργασίας επιβαρύνουν μόνο τον εργαζόμενο που δεν έχει κανένα δικαίωμα αποσύνδεσης

·                  στη δυνατότητα στον εργοδότη, με ατομική σύμβαση, να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και ασφάλιση.

Όλα τα παραπάνω έχουν έρθει και σε εργασιακούς χώρους στη Χίο, με τις μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να τρίβουν τα χέρια τους. Ενώ παράλληλα είναι σε αναμονή για τις επόμενες επιδοτήσεις, τις νέες φοροαπαλλαγές.

Αντλούμε αισιοδοξία από τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν σε όλη τη χώρα και στο νησί μας, ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 του Ιούνη. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμφώνησε και η πλειοψηφία του ΕΚ Χίου ενώ σήμερα καλούμαστε να αποδείξουμε στην πράξη αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να μείνει στα χαρτιά.

Αντλούμε δύναμη από τους αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, από τους αγώνες των εκπαιδευτικών των παιδιών μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους  και τις δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς που αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους.

Επιδιώκεται ουσιαστικό χτύπημα στις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, στη λήψη αποφάσεων και δράσης. Θέλουν να μπορούν ανεμπόδιστα οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και τους κράτους να παρεμβαίνουν στις αρχαιρεσίες και στις αποφάσεις των συνδικάτων, να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με άγνωστο ποιοι και πώς θα αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς.

Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:

·                  Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.

·                  Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.

·                  Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

·                  Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

·                  Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

·                  Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

·                  Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

·                  Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

·                  Κανένα κέντρο φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας. να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν στο νησί και τη χώρα.

 

Καλούμε τα Σωματεία μας και το ΕΚΧ σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που αγωνίζονται σε όλη τη χώρα, ώστε:

·                  Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.

·                  Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.

·                  Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.

·                  Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.

·                  Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.

·                  Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις που προβλεπόταν πριν το νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

·                  Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανικού με τίτλο “προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών”.

·                  Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.

·                  Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).

·                  Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί “άσκησης ψυχολογικής βίας” που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.

Οι αγώνες των τελευταίων ετών απέδειξαν ότι μπορεί να ακυρώνονται αντεργατικές πολιτικές όπως ο νόμος της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να μετράμε νίκες όπως η υπογραφή της ΣΣΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και η κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των διανομέων της E- FOOD που ακυρώνουν στην πράξη το νόμο – Χατζηδάκη. Απέδειξαν την αξία της οργανωμένης πάλης, της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στα Συνδικάτα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ –ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΕΙΥΧ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ   Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 9 Σεπτεβρίου 2023, από 8:00 έως   14:00. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Για άλλη μια φορά γίνομαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να προστατέψει τη   ζωή και την περιουσία, ενώ υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στις ταράτσιες σπιτιών. Η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια θεωρεί κόστος τα έργα θωράκισης αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά με αποτέλεσμα κάθε φορά να μετράμε τις πληγές μας και νεκρούς. ‘Εχουν τεραστια ευθύνη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.  Για αυτό ξεκινάμε να μαζεύουμε είδη πρώτους

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ   ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο 10ημερο θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς υπό σκιά. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρηση τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Στο ζήτημα της προστασίας της ζωής δεν χωράνε εκπτώσεις. Δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το Υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση

ΣΕΙΥΧ: υποψηφιότητες για αρχαιρεσίες του Σωματείου

  Εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής ενημερώνουμε τους συναδέλφους,  Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου που αποφάσισε την διεξαγωγή αρχαιρεσιών του Σωματείου για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελικτικής Επιτροπής, αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Χίου και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τις παρακάτω ημερομηνίες: Τετάρτη 15 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Πέμπτη 16 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Παρασκευή 17 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 18 Μαίου 2024 απόΣ 11:00 μέχρι 15:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και από τις 17:00 έως 20:00, στο κοινωνικό γραφείο της Λαγκαδάς  Κυριακή 19 Μαίου 2024 από τις 10:00 έως 12:00, στα Νένητα και στις 18:00 έως 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Όσοι θέλουν να δηλώσουν υποψηφιότητα ατομικά ή οι συνδυασμοί παρατάξεων θα πρέπει να παραδώσου