Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγωνιστική Ενότητα ΕΚΧ: Να συνεδριάσει το ΕΚΧ- Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα το κίνημα πως θα απαντήσει;

 Αγωνιστική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Χίου 

Προς Διοίκηση του ΕΚΧ, 

Συνάδελφοι, 


Μονόδρομος σήμερα ο αγώνας για την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας.

Το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί κι άλλο η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου εκτρώματος για τα Εργασιακά, με γοργό βηματισμό ετοιμάζει νέο σαρωτικό χτύπημα στην επικουρική Ασφάλιση. Εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο που ανάβει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης, θέτοντας στην λοταρία του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις.

Η πείρα από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιων, Σωματείων σ' ολόκληρη την Ελλάδα και στο νησί μας, διαμορφώνει σήμερα νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων αγώνων! Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι και με νέες δυνάμεις που μπήκαν στον αγώνα, γράφτηκαν στα συνδικάτα. Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Ξεκαθαρίζουμε ότι θα έχει την τύχη άλλων αντεργατικών νόμων και αντιλαϊκών μέτρων που κάτω από την πίεση των αγώνων των εργαζομένων έμειναν στα χαρτιά.

Η κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, τα απανωτά χτυπήματα πάνω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, η αντιλαϊκή επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας, χωρίς να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας.

Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για πιο μεγάλους, πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες, τέτοιους που να κάνουν την μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους της να βλέπουν εφιάλτες. 

Καλούμε την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, να πραγματοποιήσει άμεσα συνεδρίαση με εξής προτεινόμενα θέματα:

1) Να πραγματοποιήσουμε σύσκεψη Σωματείων για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων του νησιού σε κάθε κλάδο για το νέο νομοσχέδιο για τις συντάξεις. 

2) Να πραγματοποιήσουμε διαμαρτυρία για να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς από τον κορονοϊο και για τη στελέχωση των δομών υγείας του νησιού. Αλλά και να παρθούν μέτρα στήριξης των συναδέλφων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊο, με τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, όπως τους μουσικούς και ανθρώπους του πολιτισμού, τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό και τουρισμό . 

3) Να στηρίξουμε την αγωνιστική απόφαση των κατοίκων της Αμανης, για τις συνθήκες εγκατάλειψης που βιώνουν στα χωριά τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιούλη. 

4) Να στηρίξουμε την πρωτοβουλία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου για να ανοίξει ο θερινός κινηματογράφος (cine κήπος) και να μην περάσει στα χέρια ιδιώτη, καλώντας τα Σωματεία να συμμετέχουν στις προβολές που πραγματοποιούνται στον φράχτη του κινηματογράφου και να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. 

5) Να αναδείξουμε το ζήτημα που αντιμετωπίζουν ναυτεργάτες των οποίων λήγουν ή έχουν λήξει τα πιστοποιητικά σωστικών πυροσβεστικών μέσων και οξύνεται ακόμα περισσότερο αυτήν την περίοδο, που δεν λειτουργούν οι αντίστοιχες σχολές Σωστικών. Σας επισυνάπτουμε σχετικό δελτίο τύπου των Σωματείων ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ
Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν,  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ

6) Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και το λαό της Κούβας καταδικάζοντας την τεράστια υποκρισία και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, της αντικουβανικής μαφίας και των μισθοφόρων τους μέσα στην Κούβα. Αξιοποιούν δυσκολίες που προκαλεί ο ίδιος ο ασφυκτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ και προσπαθούν να μεθοδεύσουν αντιδραστικές εξελίξεις έως και ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κούβα. (σας επισυνάπτυομε σχετικό σχέδιο ψηφίσματος)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΕΙΥΧ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ   Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 9 Σεπτεβρίου 2023, από 8:00 έως   14:00. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Για άλλη μια φορά γίνομαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να προστατέψει τη   ζωή και την περιουσία, ενώ υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στις ταράτσιες σπιτιών. Η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια θεωρεί κόστος τα έργα θωράκισης αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά με αποτέλεσμα κάθε φορά να μετράμε τις πληγές μας και νεκρούς. ‘Εχουν τεραστια ευθύνη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.  Για αυτό ξεκινάμε να μαζεύουμε είδη πρώτους

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ   ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο 10ημερο θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς υπό σκιά. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρηση τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Στο ζήτημα της προστασίας της ζωής δεν χωράνε εκπτώσεις. Δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το Υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση

ΣΕΙΥΧ: υποψηφιότητες για αρχαιρεσίες του Σωματείου

  Εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής ενημερώνουμε τους συναδέλφους,  Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου που αποφάσισε την διεξαγωγή αρχαιρεσιών του Σωματείου για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελικτικής Επιτροπής, αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Χίου και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τις παρακάτω ημερομηνίες: Τετάρτη 15 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Πέμπτη 16 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Παρασκευή 17 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 18 Μαίου 2024 απόΣ 11:00 μέχρι 15:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και από τις 17:00 έως 20:00, στο κοινωνικό γραφείο της Λαγκαδάς  Κυριακή 19 Μαίου 2024 από τις 10:00 έως 12:00, στα Νένητα και στις 18:00 έως 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Όσοι θέλουν να δηλώσουν υποψηφιότητα ατομικά ή οι συνδυασμοί παρατάξεων θα πρέπει να παραδώσου