Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕΙΥΧ: Συνέντευξη τύπου (το κείμενο και βίντεο)


 θα μας επιτρέψετε αρχικά να κάνουμε ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο θέμα του προσφυγικού είναι πάρα πολύ σοβαρή με τις ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, που συνεχίζει το διχαστικό λόγο βάζοντας μπροστά πρόθυμους λαγούς από το Χαλκειός και αντιδημάρχους. Το ζήτημα για μας δεν είναι κλειστή ΒΙΑΛ ή κάπου αλλού κλειστή φυλακή και εφόσον δεν υποκύπτουμε να μένει η κατάσταση ως έχει.


Για μας η λύση του προβλήματος είναι:

  • η ανυπακοή στις αποφάσεις ΕΕ- Τουρκίας (που συμφωνούν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρώην και νυν κυβερνήσεις),
  • ο απεγκλωβισμός από τα νησιά και τη χώρα,
  • να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμούς τους.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι θύματα πολέμων, κυνηγημένοι από αυταρχικές κυβερνήσεις, από τη φτώχεια. Είναι κυνηγημένοι από τα αποτελέσματα του καπιταλισμού. Οι συνθήκες που βιώνουν στη Μυτιλήνη και τη Χίο είναι τραγικές. Με αποτέλεσμα να καεί η Μόρια. Κάτι που το περίμεναν οι κυβερνόντες τους αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξει. Και μπορεί σήμερα να λένε ότι το έκαναν οι πρόσφυγες αλλά το χέρι τους το όπλισε η κυβερνητική πολιτική και αυτή της ΕΕ που φτιάχνει φυλακές ανθρώπων επειδή δεν μπορούσαν πλέον να μείνουν στο σπίτι τους και επειδή αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι ίδιοι τους δημιούργησαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όπως δικό τους δημιούργημα είναι και εκείνες οι εμετικές κραυγές  που έλεγαν ότι η φωτιά στη Μόρια είναι ευκαιρία για να τους κάψουν όλους. Να κάψουν ποιους; Τις γυναίκες και τα παιδιά που σήμερα κοιμούνται στους δρόμους και στα χωράφια. Ενώ αντίστοιχα βρήκαν ευκαιρία τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να λένε ότι αν δεν ήταν κλειστός ο καταυλισμός τότε δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.



Το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου ενημερώνει τα μέλη και τους συναδέλφους μας ότι αναβάλλονται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση και οι εκλογές του Σωματείου.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας παίρνει πολύ σοβαρά τις διαδικασίες της εκλογοαπολογιστικής και των εκλογών. Είμαστε από τα ελάχιστα Σωματεία στον ιδιωτικό τομέα που για τις δυο αυτές διαδικασίες κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενημερώσουμε και να καλέσουμε έναν προς έναν τους συναδέλφους να συμμετέχουν. Στις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων, των συσκέψεων, πόσο μάλλον της εκλογοαπολογιστικής που το ΔΣ κάνει τον απολογισμό του, μπαίνουν αγωνιστικοί στόχοι για το μέλλον. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, οι συνάδελφοι μπορούν να μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες τους, τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το τι επικρατεί στους χώρους δουλείας, μπορούν να εκφράσουν αντιρρήσεις, να κάνουν κριτική στο ΔΣ και να προτείνουν και να οργανώσουν οι ίδιοι την πάλη τους. Τέτοιες διαδικασίες θέλουμε και επιδιώκουμε και όχι, εκφυλισμένες, τυπικές, να δημιουργούν αποστροφή στην ενεργό συμμετοχή όπως εκτεταμένα έγινε από την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η κατάσταση αυτή είναι ξένη προς κάθε  καλοπροαίρετο εργαζόμενο, που αγανακτεί και αγωνιά για το εισόδημα και το μέλλον της οικογένειάς του.

Με βάση όμως τις τελευταίες εξελίξεις με την ηγεσία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλλουμε τις εκλογές του Σωματείου που ήταν προγραμματισμένες για τις 17/18/21 – 9 - 2020. Ενημερώνουμε δημόσια τους εργαζόμενους ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε για για τους εξής λόγους:

1)   Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου δεν ενημέρωσε ποτέ επίσημα τους εργαζόμενους και το Σωματείο  μας για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών του Εργατικού Κέντρου. Δεν έγινε κάποιο δημόσιο κάλεσμα. Επιδιώκοντας μ’ αυτόν τον τρόπο διαδικασίες με κλειστές πόρτες και άδειες αίθουσες. Τελικά μάθαμε πότε προσανατολίζονται να τις κάνουν «στο όρθιο» και τελευταία στιγμή. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονταν μόλις μερικές ημέρες μετά τις εκλογές του Σωματείου μας γεγονός που θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα ένστασης από το ΕΚΧ με οποιαδήποτε δικαιολογία και αποκλεισμού των εκπροσώπων μας.

2)   Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις στις εκλογές του διασπαστικού- εργοδοτικού σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Περιφερειακής ενότητας Χίου», δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου.

3)   Οι επιφυλάξεις μας αποδείχτηκαν περίτρανα αληθινές στη συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΚΧ την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, όπου την έγκριση των αντιπροσώπων την προόριζαν πάνω στις εκλογές του Σωματείου μας. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιπρόσωποι του Σωματείου μας δεν θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις διαδικασίες των εκλογών του ΕΚΧ. Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Αλλά είχαν το θράσος να αλλάξουν την ημερομηνία των εκλογών του Σωματείου μας, χωρίς να σέβονται την απόφαση του ΔΣ, με τη φθηνή δικαιολογία ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο!

Η εργατική τάξη στο νησί δεν είναι παιδική χαρά, οι οργανώσεις της δεν είναι τσίρκο όπως τις αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του ΕΚΧ! Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Σωματείο στο νησί στον ιδιωτικό τομέα. Παρόλα αυτά δεν μας έχουν δώσει ούτε καν γραφείο, για να κάνουμε τις συνεδριάσεις του ΔΣ. Αλλά αυτό είναι παρανυχίδα μπροστά σε όσα έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τα δυο εξώδικα από την πλειοψηφία της Διοίκηση του ΕΚΧ και την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος του Σωματείου μας για να κρύψουν τις βρωμιές τους στο διασπαστικό- εργοδοτικό σωματείο που έστησαν στα διευθυντικά γραφεία του My Market. Πιάστηκαν όμως στα πράσα να κάνουν εκλογές χωρίς εφορευτική επιτροπή και χρέη αυτής διατελούσε υποψήφιος. Και δεν είναι το μοναδικό σωματείο που έχουν γίνει παρατυπίες.

Θα αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα ώστε να συνεχίσουμε την επαφή και τη δράση μας μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως κάναμε και μέσα στα περιοριστικά μέτρα με σεβασμό στα μέτρα υγιεινής, ώστε να οργανωθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι στο Σωματείο, στις νέες δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας ώστε να δυναμώσει ο οργανωμένος αγώνας. Κανείς μόνος του, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

Το ΔΣ θα ανακοινώσει σε επόμενο χρόνο την ημερομηνία των εκλογών του Σωματείου, μιας και παρατείνεται η θητεία μας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου εργασίας. Μέχρι τότε προχωράμε σε τακτική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και ώρα 18:30, με κύριο θέμα: «Οι εξελίξεις στα εργασιακά με δεδομένο την πανδημία, τη σωρεία αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και μέτρων της κυβέρνησης και ο αγώνας μας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και δουλειά με δικαιώματα»

Στη συνέλευση έχουμε καλέσει συνάδελφους και από το Σύλλογο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου να μας ενημερώσουν για τα αιτήματά τους, τον αγώνα που δίνουν καθημερινά, αλλά και για να συντονίσουμε τους βηματισμούς μας για την υγεία του λαού μας.

Επίσης έχουμε αιτηθεί να παρευρίσκεται στη Συνέλευση εκπρόσωπος της Επιθεώρησης Εργασίας για να απαντηθούν ερωτήσεις των συναδέλφων με τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης ΝΔ. Για αυτό το λόγο καλούμε τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να μας στείλουν ότι ερωτήσεις έχουν από πριν στο mail μας e.y.chiosunion@gmail.com, έτσι ώστε να γίνονται οι διαδικασίες πιο γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΕΙΥΧ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ   Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 9 Σεπτεβρίου 2023, από 8:00 έως   14:00. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Για άλλη μια φορά γίνομαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να προστατέψει τη   ζωή και την περιουσία, ενώ υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στις ταράτσιες σπιτιών. Η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια θεωρεί κόστος τα έργα θωράκισης αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά με αποτέλεσμα κάθε φορά να μετράμε τις πληγές μας και νεκρούς. ‘Εχουν τεραστια ευθύνη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.  Για αυτό ξεκινάμε να μαζεύουμε είδη πρώτους

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ   ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο 10ημερο θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς υπό σκιά. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρηση τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Στο ζήτημα της προστασίας της ζωής δεν χωράνε εκπτώσεις. Δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το Υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση

ΣΕΙΥΧ: υποψηφιότητες για αρχαιρεσίες του Σωματείου

  Εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής ενημερώνουμε τους συναδέλφους,  Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου που αποφάσισε την διεξαγωγή αρχαιρεσιών του Σωματείου για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελικτικής Επιτροπής, αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Χίου και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τις παρακάτω ημερομηνίες: Τετάρτη 15 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Πέμπτη 16 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Παρασκευή 17 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 18 Μαίου 2024 απόΣ 11:00 μέχρι 15:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και από τις 17:00 έως 20:00, στο κοινωνικό γραφείο της Λαγκαδάς  Κυριακή 19 Μαίου 2024 από τις 10:00 έως 12:00, στα Νένητα και στις 18:00 έως 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Όσοι θέλουν να δηλώσουν υποψηφιότητα ατομικά ή οι συνδυασμοί παρατάξεων θα πρέπει να παραδώσου