Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα - Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας
Στην Αθήνα, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις έστειλαν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες ότι δεν μπορούν να λογαριάζουν χωρίς τους εργαζόμενους του κλάδου, ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα», επιβιώνουν για μήνες με επιδόματα, αναρωτιούνται «πώς θα βγει ο χειμώνας»...
Η απαίτηση να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, τα αιτήματα για παύση πληρωμών σε λογαριασμούς, εφορία και τράπεζες, η ανάγκη προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αποτυπώθηκαν στα πανό και τα συνθήματα των σωματείων και αποτέλεσαν την αιχμή της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο.
Απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε αρχικά με τον διευθυντή του υπουργείου, Κ. Αγραπιδά, και στη συνέχεια με την γγ του υπουργείου Α. Στρατινάκη.
Οσον αφορά το ζήτημα της καταβολής των ενσήμων στους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και μήνες σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν πως το αντίστοιχο χρηματικό ποσό δεν έχει ακόμα καταβληθεί από το κράτος. Στα ερωτήματα πότε θα δουν οι εργαζόμενοι να τους καταλογίζονται κανονικά τα ένσημά τους για τους μήνες αυτούς, η απάντηση ήταν πως αυτό θα γίνει από τις αρχές του επόμενου έτους! Την ίδια στιγμή, η ανασφάλεια των εργαζομένων βρίσκεται «στο κόκκινο»: Σε πολλές περιπτώσεις αναζητώντας τα ένσημά τους διαπιστώνουν ότι δεν έχει «κολληθεί» ούτε ένα ένσημο τους μήνες της αναστολής, ενώ εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία και άλλες «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις έχουν δει να τους καταλογίζεται μόλις ένα (!) ένσημο το μήνα...
Η αντιπροσωπεία έθεσε για μια ακόμα φορά το αίτημα ένταξης των εργολαβικών εργαζομένων στο καθεστώς αποζημίωσης «ειδικού σκοπού», καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί αποκλείονται μέχρι σήμερα. Η πίεση που άσκησαν με την παρέμβασή τους οι εργαζόμενοι και τα σωματεία είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο να δηλώσει ότι εξετάζει το ζήτημα.
Παράλληλα, όμως, το υπουργείο εξετάζει και πώς να διευκολύνει τους εργοδότες, σχεδιάζοντας να δώσει παράταση ώστε να χορηγήσουν τις προβλεπόμενες μέρες κανονικής άδειας μέσα στο 2021. Κάθε άδεια που δεν θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθεί στους εργαζόμενους, όπως προβλέπει ο νόμος, ήταν η απάντηση των σωματείων.
«Ετοιμάζονται να μας κόψουν κι άλλα», κατήγγειλε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Υπενθύμισε ότι στη λαιμητόμο έχουν ήδη βρεθεί η άδεια και το επίδομα αδείας, ενώ πετσοκόβεται και το Δώρο Χριστουγέννων, «για να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι εργοδότες που πλούτισαν όλα αυτά τα χρόνια με τον ιδρώτα μας», όπως σχολίασε.
«Να επιβάλουμε τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς», κάλεσε εργαζόμενους και σωματεία ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και οι παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο. Ανάμεσα σε άλλα, κατήγγειλε την επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση, με στόχο να επιβάλει «σιωπητήριο» στους χώρους δουλειάς. Λίγο νωρίτερα, οι εργαζόμενοι από την κινητοποίησή τους είχαν καταγγείλει την προσαγωγή του προέδρου και του γραμματέα του Συνδικάτου Φαρμάκου, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούν περιορισμούς στη συλλογική τους οργάνωση και δράση.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγιναν επίσης ομιλίες από εκπροσώπους επιχειρησιακών σωματείων. Το λόγο πήραν μεταξύ άλλων η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου και πρόεδρος του Σωματείου στη «Select», ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Hilton», η Αναστασία Κατσώνη από το Σωματείο στο «Royal Olympic», η Σίσσυ Ρανού από το Σωματείο στο «Zafolia», ο Βαγγέλης Καρατζάς, πρόεδρος του Σωματείου στο «Marriott», και ο Αλέκος Περράκης, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και της Επιτροπής Νέων.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Γιάλτρων - Αγ. Γεωργίου Λιχάδας, μεταφέροντας την αγωνία και τα αιτήματα εργολαβικών εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Club Mediterranee Gregolimano», οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα, όπως οι άλλοι εποχικοί συνάδελφοί τους, καθώς απαιτείται να συγκεντρώσουν 100.
Σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και άλλες πόλεις
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), έστειλαν μήνυμα συνέχισης του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος των εργαζομένων του κλάδου.
Στο υπουργείο συναντήθηκαν με τον υφυπουργό, στον οποίο κατέθεσαν το πλαίσιο με τις διεκδικήσεις τους. Στην Πρυτανεία του ΑΠΘ κατέθεσαν τα αιτήματα των απολυμένων εργολαβικών εργαζομένων της Λέσχης, που διεκδικούν επαναπρόσληψη με πλήρη δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή εργασία και μαζί με το φοιτητικό κίνημα παλεύουν για να φύγουν οι εργολάβοι από τις σχολές.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από τη Φοιτητική Λέσχη, όπου οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για το πανεργατικό συλλαλητήριο των σωματείων στις 13 Οκτώβρη.
Στην Κέρκυρα, με 24ωρη κλαδική απεργία και συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο, εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση, απαιτώντας ουσιαστική διασφάλιση του εισοδήματός τους για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο.
Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης, το οποίο κατέληξε στα Δικαστήρια. Εκεί οι εργαζόμενοι του κλάδου κατήγγειλαν την απαράδεκτη προσφυγή της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, με την οποία οι εργατοπατέρες ζητούν την ακύρωση του καταστατικού του κλαδικού Σωματείου της Κέρκυρας, με στόχο τον αποκλεισμό του και των εκατοντάδων μελών του από τα συνδικαλιστικά όργανα.
Ξεχωριστή στιγμή της συγκέντρωσης ήταν η υποδοχή της μαθητικής διαδήλωσης από σχολεία της περιοχής, έκφραση του κοινού αγώνα της εργατικής τάξης και των παιδιών της για μια καλύτερη ζωή.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι σήμερα Τρίτη το ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Τουρισμού, Μ. Κόνσολα, για να καταθέσει τα αιτήματά του.
Στη Λευκάδα, το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον τοπικό ΟΑΕΔ.
Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια, όπου επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου.
Αγωνιστικές παρεμβάσεις οργανώθηκαν και στην Κρήτη.
Στο Ηράκλειο, η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ και τη ΔΟΥ Ηρακλείου. Ανάλογες παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ έγιναν στα Χανιά και το Ρέθυμνο.