Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΙΥΧ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ


Χίος 3/12/2019


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, καταγγέλλει την απόλυση του συναδέλφου- συνδικαλιστή από την εταιρία «ΜΠΑΛΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΡΑΣ Ο.Ε.», που δραστηριοποιείται στο εμπόριο φιαλών υγραερίου.
Είναι αβάσιμη η αιτιολογία της εργοδοσίας ότι είχε εποχικό χαρακτήρα η απασχόλησή του, όταν η σύμβαση που υπέγραψε είναι αορίστου χρόνου. Η απόλυση συνδέεται άμεσα με τη συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου, επί χρόνια μέλος του ΔΣ  στο Σωματείο Οικοδόμων.  Η εργοδοσία καταπατάει ακόμα και τους νόμους του εργατικού δικαίου, αποδεικνύοντας ότι έχουν μπει γερά θεμέλια στο αντεργατικό οπλοστάσιο για να εμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση. 
Πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική απόλυση, που δείχνει την αδιαλλαξία της εργοδοσίας προκειμένου να μπορέσει να αυγατίσει τα κέρδη της. Είναι φανερό ότι η αιτιολόγηση της απόλυσης δεν έχει καμία βάση. «Σαν τρίχα από το ζυμάρι» πετάνε το συνάδελφο αφού πρώτα τον «ξεζούμισαν», μιας και οι υπερωρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο, ενώ το εξαήμερο ήταν μόνο στα χαρτιά. Είναι ενδεικτικό ότι ο συνάδελφος δεν πήρε ούτε μια μέρα άδεια στους τέσσερις μήνες δουλειάς μιας και όλη τη δουλειά της παραλαβής, αποθήκευσης, παραγγελιών, μεταφοράς, εγκατάστασης, διανομής την έκανε μόνος του με ότι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του ίδιου και του φορτίου.
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ τώρα και ΣΥΡΙΖΑ πριν, έχουν τεράστιες ευθύνες. Με τους νόμους τους από τη μια λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας να κάνει ότι γουστάρει στους χώρους δουλειάς και από την άλλη προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα συνδικάτα και την οργάνωση των εργαζομένων, βάζοντας εμπόδια στην απεργία (νόμος ΣΥΡΙΖΑ), συνδικαλιστικό νόμο της ΝΔ κλπ.
Θέλουν να μας μάθουν να ζούμε με τη λογική «είναι δικαίωμα του εργοδότη να απολύει όποιον θέλει, όποτε θέλει». Το ταξικό κίνημα δεν θα επιτρέψει να κυριαρχήσει αυτή η λογική στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι δεν είναι πουκάμισα όταν δεν μας κάνει το ένα να βάζουμε το άλλο. Θα μπούμε μπροστά και θα βάλουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία. Οι ίδιοι εργαζόμενοι χρειάζεται να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να τσακίσουν το φόβο και την τρομοκρατία. Να οργανωθούν στο Σωματείο τους, να διεκδικήσουν όλα αυτά που του κλέβουν κυβερνήσεις και εργοδοσία.
Απαιτούμε εδώ και τώρα την επαναπρόσληψη του συναδέλφου η οποία δεν είναι ατομική υπόθεση και δεν θίγει μόνο προσωπικά τον ίδιο και την οικογένειά του. Βάζει στο στόχαστρο συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με αγώνες και θυσίες. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Καλούμε όλα τα Σωματεία του νησιού να καταδικάσουν την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του συναδέλφου συνδικαλιστή και να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή του.
ΔΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΕΙΥΧ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ   Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 9 Σεπτεβρίου 2023, από 8:00 έως   14:00. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Για άλλη μια φορά γίνομαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να προστατέψει τη   ζωή και την περιουσία, ενώ υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στις ταράτσιες σπιτιών. Η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια θεωρεί κόστος τα έργα θωράκισης αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά με αποτέλεσμα κάθε φορά να μετράμε τις πληγές μας και νεκρούς. ‘Εχουν τεραστια ευθύνη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.  Για αυτό ξεκινάμε να μαζεύουμε είδη πρώτους

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ   ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο 10ημερο θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς υπό σκιά. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρηση τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Στο ζήτημα της προστασίας της ζωής δεν χωράνε εκπτώσεις. Δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το Υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση

ΣΕΙΥΧ: υποψηφιότητες για αρχαιρεσίες του Σωματείου

  Εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής ενημερώνουμε τους συναδέλφους,  Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου που αποφάσισε την διεξαγωγή αρχαιρεσιών του Σωματείου για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελικτικής Επιτροπής, αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Χίου και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τις παρακάτω ημερομηνίες: Τετάρτη 15 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Πέμπτη 16 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Παρασκευή 17 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 18 Μαίου 2024 απόΣ 11:00 μέχρι 15:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και από τις 17:00 έως 20:00, στο κοινωνικό γραφείο της Λαγκαδάς  Κυριακή 19 Μαίου 2024 από τις 10:00 έως 12:00, στα Νένητα και στις 18:00 έως 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Όσοι θέλουν να δηλώσουν υποψηφιότητα ατομικά ή οι συνδυασμοί παρατάξεων θα πρέπει να παραδώσου