Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕΙΥΧ: Πρωτομαγια 2019


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2019, 10:00πμ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ
Η πρωτομαγιά είναι η μέρα που ανά τον κόσμο έχει σημαδευτεί με το αίμα των εργατών. Απ’ άκρη σ’ άκρη της γης οι δρόμοι πλημμυρίζουν από τους καταπιεσμένους. Γεμίζουν φωνές και συνθήματα για το δίκιο. Οι νεότεροι, απλώνουν το χέρι, ακολουθούν το δρόμο που έχει φωτιστεί.
Αυτή η μέρα είναι η δικιά μας. Είναι η μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες. Τιμάμε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, τους νεκρούς του Σικάγο, τους εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 της Καισαριανής.
Η ιστορία μας δείχνει ότι αν θέλουμε να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή μας, χρειάζεται να βγούμε στο προσκήνιο. Να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όλα αυτά που συμβαίνουν στις πλάτες μας. Χρειάζεται να πεισμώσουμε, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Να βάλουμε μπροστά τη δική μας ανάπτυξη. Που σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές που χαρίζουν φόρους σε εφοπλιστές, καζίνο και καναλάρχες. Τις πολιτικές που μπουκώνουν με δις τράπεζες, εφοπλιστές, βιομήχανους. Τις πολιτικές που αιματοκυλούν τους λαούς ανά τη γη και έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση. Να ‘ρθούμε σε ρήξη με τις πολιτικές που πηγάζουν από την ΕΕ.
Οι εργαζόμενοι ζουν τις συνέπειες ενός γερασμένου και σάπιου συστήματος. Είναι αντιμέτωποι με την ανεργία, την ημιαπασχόληση, με τις μειώσεις μισθών, τις περικοπές των δώρων, την αύξηση των φόρων, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, τις πολιτικές των μνημονίων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και είναι εδώ, σε πλήρη ισχύ. Μνημονικοί νόμοι που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, χωρίς να έχουν μνημόνια ή ΔΝΤ. Όλοι αυτοί οι νόμοι ξεκίνησαν να κουβεντιάζονται από το 1992 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και εφαρμόστηκαν μέσα από μια σειρά συμφωνίες τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα μέτρα τα έπαιρναν οι κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές ή φιλελεύθερες κάτω από την υπαγόρευση των βιομηχάνων, εφοπλιστών, επιχειρηματιών και γενικά των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Παίρνοντας και μ αυτόν τον τρόπο τα μέτρα τους ενάντια στους λαούς για να μπορέσουν να έχουν τα κέρδη τους ψηλά. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα στο σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό. Οι περιοδικές κρίσεις του, είναι αναπόφευκτες.
Φτάνοντας στο σήμερα, τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει εφιάλτες για το λαό μας. Πλέον δεν μπορεί να κοιμηθεί κανείς μας ήσυχος ακούγοντας για τα μνημόνια που βγήκαμε, για την απώθηση του ΔΝΤ, για τις ΣΣΕ και τις αυξήσεις, για το δώρο του Πάσχα κλπ. Αν και βρισκόμαστε στον αστερισμό του Πωλάκη και τις αντιπαραθέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για τα σκάνδαλα, εμείς, οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να τους ακολουθούμε στην πολιτική τους κατρακύλα και τον πολιτικό τους ξεπεσμό. Άλλωστε είναι γνωστό το έργο τέτοιων αντιπαραθέσεων. Παλιότερα ήταν μεταξύ ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, ομηρικές μάχες μέχρι που βρέθηκαν να συγκυβερνούν, για το καλό μας βέβαια. Ενώ τέσσερα χρόνια τώρα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ. Μ’ αυτούς που σήμερα υποτίθεται ότι έχουν μέτωπο ενάντιά τους…
Είναι φανερό λοιπόν ότι μεταξύ τους τα κόμματα που θέλουν να διαχειριστούν την εξουσία του κεφαλαίου δεν έχουν στρατηγικές διαφορές. Τη σύμπλευσή τους προσπαθούν να την κρύψουν μέσα από ανούσιες αντιπαραθέσεις.
Μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, ενώ όλοι τους εφάρμοζαν τα μνημόνια των προηγούμενων.
Μαζί καταψήφισαν την πρόταση των 500 και πλέον σωματείων για επαναφορά των ΣΣΕ.
Όλοι τους έφεραν ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα με το ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνάει και το δάσκαλο.
Όλα τα αστικά κόμματα δεν παρουσιάζουν με κάθε ευκαιρία την ΕΕ σαν το σπίτι μας, που έχει την ευθύνη για τα μέτρα από την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και τα τηγανέλαια μέχρι τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην πατρίδα μας.
Όλοι αυτοί συμφωνούν με τις βάσεις του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ΝΑΤΟϊκότερος όλων και έχει κλέψει από τη ΝΔ την μπουκιά από το στόμα σε όλα τα ζητήματα. Διαγκωνίζονται για να πείσουν τους εταίρους τους για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής.
Όλοι μαζί έφεραν την εθελοντική φορολόγηση προς τους «μεγάλους ευεργέτες» του τόπου, τους εφοπλιστές που πρώτοι είχαν ξεκινήσει ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνοντας την ακόμα περισσότερο κατά 40εκατ.€, δηλαδή 20€ ανά πλοίο, την ίδια ώρα απολαμβάνουν δεκάδες συνταγματικά κατοχυρωμένες φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα με ουρά («μεταφορικό ισοδύναμο» και επιδότηση «άγονων γραμμών» θα φτάσει συνολικά τα 270εκατ.€). Ενώ όσοι ταξιδεύουν αυτές τις μέρες με τα πλοία «απολαμβάνουν» τις αυξήσεις των εισιτηρίων
ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών
Σε όλα αυτά βέβαια οι κυβερνήσεις είχαν πάντα αποκούμπι την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους εργατοπατέρες κάθε λογής. Αυτοί ήταν το δεξί τους χέρι ώστε να επιβάλουν την εργασιακή ειρήνη στους χώρους δουλειάς, δηλαδή σιγή νεκροταφείου. Σκοπός τους να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την εξαθλίωση, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τις απαιτήσεις της εργοδοσίας ως θέσφατο αλλά και τη λογική του «μικρότερου κακού», ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας. Ο δρόμος του «μικρότερου κακού» όμως, η επιλογή κάθε φορά διαχειριστή της δυστυχίας μας, αποδείχθηκε δρόμος του «μεγαλύτερου κακού», μας έφερε σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Οι ευθύνες βαραίνουν αυτούς που έσπειραν την μοιρολατρία, που κάλεσαν εργαζόμενους να αποδεχτούν τη σφαγή τους και να λένε και ευχαριστώ.
Είναι οι ίδιοι που σήμερα χάνουν το έδαφος κάτω  από τα πόδια τους με τη στάση των ταξικών δυνάμεων της ΔΑΣ, από τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μιας και τους χάλασαν τη σούπα. Δεν επέτρεψαν τους εργοδότες να είναι μέρος των εργατικών Σωματείων.
Τα 100 χρόνια ζωής της ΓΣΕΕ, δεν είναι ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, δεν είναι η σημερινή συνδικαλιστική μαφία. Δεν είναι τα «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μνημόνια, η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία στην αγορά εργασίας. Δεν είναι η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Χίου που τους στηρίζει και με τη τζίφρα του Προέδρου του.
Είναι οι νεκροί της τάξης μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι που πάνε κόντρα στο ρεύμα, που αγωνίζονται για να ζήσουν αυτοί κ τα παιδιά τους καλύτερες μέρες, χωρίς φτώχεια και εξαθλίωση.
Υπάρχει διέξοδος!
Η οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων μέσα από το Σωματείο τους, θα μπορέσει να δώσει απάντηση στη βαρβαρότητα. Βάζοντας στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, τον δικό μας δρόμο ανάπτυξης, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
ΔΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΕΙΥΧ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ   Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 9 Σεπτεβρίου 2023, από 8:00 έως   14:00. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Για άλλη μια φορά γίνομαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να προστατέψει τη   ζωή και την περιουσία, ενώ υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στις ταράτσιες σπιτιών. Η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια θεωρεί κόστος τα έργα θωράκισης αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά με αποτέλεσμα κάθε φορά να μετράμε τις πληγές μας και νεκρούς. ‘Εχουν τεραστια ευθύνη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.  Για αυτό ξεκινάμε να μαζεύουμε είδη πρώτους

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ   ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο 10ημερο θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς υπό σκιά. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρηση τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Στο ζήτημα της προστασίας της ζωής δεν χωράνε εκπτώσεις. Δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το Υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση

ΣΕΙΥΧ: υποψηφιότητες για αρχαιρεσίες του Σωματείου

  Εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής ενημερώνουμε τους συναδέλφους,  Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου που αποφάσισε την διεξαγωγή αρχαιρεσιών του Σωματείου για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελικτικής Επιτροπής, αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Χίου και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τις παρακάτω ημερομηνίες: Τετάρτη 15 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Πέμπτη 16 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Παρασκευή 17 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 18 Μαίου 2024 απόΣ 11:00 μέχρι 15:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και από τις 17:00 έως 20:00, στο κοινωνικό γραφείο της Λαγκαδάς  Κυριακή 19 Μαίου 2024 από τις 10:00 έως 12:00, στα Νένητα και στις 18:00 έως 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Όσοι θέλουν να δηλώσουν υποψηφιότητα ατομικά ή οι συνδυασμοί παρατάξεων θα πρέπει να παραδώσου