Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πανελλαδική απεργία στον επισιτισμό- τουρισμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού- τουρισμού, που στις 20 Ιούλη σε όλη την Ελλάδα δίνουν μια δύσκολη απεργιακή μάχη.

Ο αγώνας των συναδέλφων στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες κλπ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και για να μη δουλεύουν σαν σκλάβοι, είναι δίκαιος και απαραίτητος όχι μόνο για τους συναδέλφους του κλάδου, αλλά για όλους τους εργαζόμενους. Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν τις προηγούμενες μέρες οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, στο εμπόριο και στον επισιτισμό- τουρισμό συντονίζοντας τα βήματά τους στο κέντρο της Αθήνας.

Όσο κι αν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προπαγανδίζει την «ανάπτυξη για όλους», η αλήθεια είναι πως προωθεί με τους νόμους που έχει ψηφίσει τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά και αυτούς που έχει κρατήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις την ανάπτυξη του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, για «ανάκτηση της εργασίας και δημιουργία νέου κοινωνικού κράτους». Έχει δείξει αυτά τα χρόνια ποιους υπηρετεί.

Οι συνάδελφοι στον επισιτισμό- τουρισμό γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν. Στο νησί μας οι ιδιοκτήτες σε καφετέριες, εστιατόρια έχουν φτάσει στον πάτο το ωρομίσθιο (κάτι λιγότερο από 3€/ώρα) ενώ η ασφάλιση είναι για τα μάτια του κόσμου με δουλειά 10 και 12 ώρες! Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα, οι συνάδελφοι αναγκάζονται να πληρώνουν την καθαρίστρια του μαγαζιού.

Στα ξενοδοχεία  δεν εφαρμόζεται ούτε εκείνη η ΣΣΕ που υπογράφηκε το 2012, που κρατούσε καθηλωμένους τους μισθούς (αν υπολογιστούν οι φόροι που υποχρεούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τότε μιλάμε για μείωση), ενώ ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και τα κέρδη των ξενοδόχων πλησιάζουν τα 30δις!

Αυτή είναι η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση. Αμύθητα κέρδη για το κεφάλαιο - Φτώχεια, κακοπληρωσιά, ανασφάλεια, εξαντλητικά ωράρια για το λαό.

Το ΔΣ παίρνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει και να συζητήσει με τους συναδέλφους στον κλάδο του επισιτισμού- τουρισμού, για τον αγώνα που δίνουν συνάδελφοι τους για την επιτυχία της απεργίας αλλά και για το θέμα της οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα όλων των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Η στάση της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, όπου δε δέχτηκε να συζητήσει το θέμα της απεργίας στον κλάδο, είναι απαράδεκτη.

Οι συνάδελφοί μας έχουν ανάγκη από ένα ταξικό σωματείο που θα στέκεται δίπλα τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χωρίς ταλαντεύσεις, σε αντίθεση με αυτό που έχουν δει μέχρι σήμερα, από τις διοικήσεις των Σωματείων των σερβιτόρων και ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού μας, που λειτουργούν σαν σωματεία σφραγίδες, αν και μέλη τους απάρτιζαν το απερχόμενο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Χίου.

Χρειάζεται από κοινού εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στο τουρισμό γενικά να δώσουν τη μάχη, οργανωμένα με ταξικό προσανατολισμό χωρίς φόβο και απέναντι σε εκείνους που ρουφάνε το αίμα των συναδέλφων καθημερινά.



Συνάδελφοι,

Φτάνει πια. Δεν θα χαρίσουμε τη ζωή μας στα αφεντικά!

Να διεκδικήσουμε:

    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.
    Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.
    7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
    Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων,
    Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού.
    Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.
    Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θημερη 30ωρη.
    Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.
    Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.
    Ο χρόνιος ανεργίας να προσμετράτε ως κανονικός χρόνος για την συνταξιοδότηση.
    Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.
    Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΕΙΥΧ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ   Με όπλο μας την αλληλεγγύη χτίζουμε τείχη προστασίας απέναντι στην «επιλεκτική» κρατική ανυπαρξία Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 9 Σεπτεβρίου 2023, από 8:00 έως   14:00. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Για άλλη μια φορά γίνομαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να προστατέψει τη   ζωή και την περιουσία, ενώ υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στις ταράτσιες σπιτιών. Η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια θεωρεί κόστος τα έργα θωράκισης αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά με αποτέλεσμα κάθε φορά να μετράμε τις πληγές μας και νεκρούς. ‘Εχουν τεραστια ευθύνη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.  Για αυτό ξεκινάμε να μαζεύουμε είδη πρώτους

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ   ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο 10ημερο θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς υπό σκιά. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρηση τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Στο ζήτημα της προστασίας της ζωής δεν χωράνε εκπτώσεις. Δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το Υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση

ΣΕΙΥΧ: υποψηφιότητες για αρχαιρεσίες του Σωματείου

  Εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής ενημερώνουμε τους συναδέλφους,  Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου που αποφάσισε την διεξαγωγή αρχαιρεσιών του Σωματείου για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελικτικής Επιτροπής, αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Χίου και για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν τις παρακάτω ημερομηνίες: Τετάρτη 15 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Πέμπτη 16 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου  Παρασκευή 17 Μαίου 2024 από τις 13:00 έως 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου Σάββατο 18 Μαίου 2024 απόΣ 11:00 μέχρι 15:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου και από τις 17:00 έως 20:00, στο κοινωνικό γραφείο της Λαγκαδάς  Κυριακή 19 Μαίου 2024 από τις 10:00 έως 12:00, στα Νένητα και στις 18:00 έως 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Όσοι θέλουν να δηλώσουν υποψηφιότητα ατομικά ή οι συνδυασμοί παρατάξεων θα πρέπει να παραδώσου